Saturday, July 21, 2012

MINGGU 27

MINGGU 27.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : ISNIN TARIKH:2.7.2012

TINGKATAN: 1L DAN 1M MASA: 4-5/11-12 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Topik

Menunjuk Simpati/ Menyelami masalah orang lain

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U:7.0 Mendapat maklumat dari pelbagai sumber

F.S:7.2 Meneliti maksud tersurat dan tersirat.

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Membaca dengan sebutan ,intonasi dan gaya pengucapan yang betul
  2. Mengenal pasti maksud yang tersirat dan tersurat di dalam petikan yang dikaji.
  3. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul dengan member pendapat yang bernas . m/s(159)

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru:

2.Aktiviti murid:Bacaan senyap dan kuat

Latihan bertulis

Sistem bahasa

Kata Tanya

Pendekatan Ilmu

Geografi

KBT

Kecerdasan pelbagai

Penerapan nilai

-Kejujuran -semangat bermasyarakat -kewarganegaraan

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan agak baik.


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: ISNIN TARIKH: 2.7.2012

TINGKATA: 1G MASA: 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Penyediaan dan penyajian makanan

Faktor penting dalam perancangan menu

Penyediaan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan petang

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan dan penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: SELASA TARIKH: 3.7.2012

HARI TINGKATAN: 1M MASA: 10-11 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: SELASA TARIKH: 3.7.2012

TINGKATA: 1K/1ABC MASA:6-7/ 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Penyediaan dan penyajian makanan

Faktor penting dalam perancangan menu

Penyediaan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan petang

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan dan penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: RABU TARIKH: 4.7.2012

HARI TINGKATAN: 1L MASA: 9-10 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

RANCANGAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

HARI: RABU TARIKH : 4.7.2012

TINGKATAN: 2A MASA: 11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tema

Malaysia Negara berdaulat

Unit/Tajuk

-Sistem Demokrasi Berparlimen di Malaysia

Hasil Pembelajaran

Pada akhir unit ini para pelajar dapat;

  1. Menerangkan sistem dmokrasi di Malaysia
  2. Mengenalpasti akan pentingnya sistem demokrasi dikekalkan di Malaysia
  3. Mengamalkan sistem demkrasi di Malaysia

Teknik / Aktiviti

Perbincangan bersama dan kuiz

Nilai

Bertanggungjawab, kerjasama, perpaduan, bangga akan Negara Malaysia dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Pelajar dapat memberikan pendapat yang baik dan meny atakan dengan baik akan pentingnya perpaduan diamalkan di Negara ini.

.


 


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: RABU TARIKH: 4.7.2012

TINGKATA: 1G MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Panduan menyedia dan memasak.

Panduan menyaji secara peranggu meja

Panduan menyaji secara berpek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor dalam menyedia dan memasak, menyaji secara peranggu meja dan menyaji secara berpek.
  2. Menyenarai dan menyusun kutleri/ peranggu meja dengan cara yang betul dalam menyaji makanan untuk setiap hidangan.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , sistematik , syukur, dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: KHAMIS TARIKH: 5.7.2012

HARI TINGKATAN: 1L MASA: 4-5 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: kHAMIS TARIKH: 5.7.2012

TINGKATA: 1K/1ABC MASA: 8/9 10. GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Panduan menyedia dan memasak.

Panduan menyaji secara peranggu meja

Panduan menyaji secara berpek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor dalam menyedia dan memasak, menyaji secara peranggu meja dan menyaji secara berpek.
  2. Menyenarai dan menyusun kutleri/ peranggu meja dengan cara yang betul dalam menyaji makanan untuk setiap hidangan.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , sistematik , syukur, dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

CATATAN: HARI JUMAAT CUTI

##########################################################################################################################################################################.

No comments:

Post a Comment