Saturday, July 27, 2013

MINGGU 24

MINGGU 24

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: ISNIN TARIHK: 17.6.2013

TINGKATAN: 1K MASA: 10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan dan Pengurusan Sajian

Sub tajuk

Perancangan Menu

-Pengertian Menu - Faktor yang mempengaruhi perancangan menu

- Tujuan perancangan menu

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajr dapat;

  1. Mengenalpasti pengertian menu dan tujuan merancang menu.
  2. Menyenaraikan faktor-faktor yang mempengaruhi perancangan menu.

Aktiviti

- Perbincangan bersama -soal jawab -latihan lisan

Nilai

Bertanggungjawab, berjimat cermat , syukur, belas kasihan

BBM

Buku teks, buku rujukan dan gambar makanan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: ISNIN TARIKH: 17.6.2013

Tingkatan: 1L/1M MASA: 4-5/8-9 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Tatabahasa

Tajuk

Susunan ayat biasa dan ayat songsang

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

1. Mengenal pasti jenis-jenis ayat biasa dan ayat songsang dan fungsinya.

2. Membina ayat dengan baik dan dapat menghasilkan sekurang-kurang 5 ayat yang betul.

Aktiviti

Perbincangan bersama

Latihan bertulis

Latihan lisan

Sistem Bahasa

Ayat biasa dan ayat songsang

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kemahiran Bernilai tambah

P. Ilmu

Pendidikan moral

Nilai

Usaha, bertanggungjawab, berkerjasama

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: SELASA TARIHK: 18.6.2013

TINGKATAN: 1F/11 MASA: 4-5/8-9 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan dan Pengurusan Sajian

Sub tajuk

Perancangan Menu

-Pengertian Menu - Faktor yang mempengaruhi perancangan menu

- Tujuan perancangan menu

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajr dapat;

  1. Mengenalpasti pengertian menu dan tujuan merancang menu.
  2. Menyenaraikan faktor-faktor yang mempengaruhi perancangan menu.

Aktiviti

- Perbincangan bersama -soal jawab -latihan lisan

Nilai

Bertanggungjawab, berjimat cermat , syukur, belas kasihan

BBM

Buku teks, buku rujukan dan gambar makanan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: RABU TARIKH: 19.6.2013

Tingkatan: 1M /1L MASA: 4-5/8-9 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Sastera

Tajuk

Sajak

Fokus utama

Fokus sampingan

11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa

11.2 Menganalisa gaya bahasa dan susunan bunyi

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

1. Mengenalpasti tema dan persoalan yang hendak disampaikan

2.Mengenal pasti gaya bahasa dan tema dan pengajaran yang hendak disampaikan.

Aktiviti

Mengemukan pemahaman masing masing mengenai tema, persoalan, gaya bayasa, nilai dan pengajaran yang hendah di sampaikan.

Soal jawab

Berbincangan bersama

Sistem Bahasa

Sebutan dan intonasi

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kecerdasan pelbagai

P. Ilmu

Sastera

Nilai

Yakin, berani, insaf dan semangat patriotik

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: KHAMIS TARIKH: 20.6.2013

TINGKATA: 1K MASA: . 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Faktor yang mempengaruhi perancangan menu

Menu sarapan dan minum pagi serta minum petang.

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang mempengaruhi perancangan menu.
  2. Menyediakan menu sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 

RANCRANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: KHAMIS TARIKH: 20.6.2013

Tingkatan: 1L/1M MASA: 8-9/11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Tajuk

Sejarah emas

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan

Hasil pembelajaran

Di akhir pembelajaran dan pengajaran para pelajar dapat:

1.Menyatakan maksud yang tersurat dan tersirat dalam petikan.

2.Menyenaraikan isi-isi penting

3.Membuat rumusan tentang teks dan menjawab soalan yang dikemukakan dengan baik.

Aktiviti

Bacaan kuat dan senyap

Soal jawab

Latihan bertulis

Sistem Bahasa

Peribahasa

Kem. Bahasa

Menulis

K.B.T

Kecergasan pelbagai

P. Ilmu

Sains.

Nilai

Kerjasama, yakin dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan sederhana baik(1m) dan baik untuk 1L


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: JUMAAT TARIKH: 21.6.2013

TINGKATA: 1G MASA: .7-9/10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Faktor yang mempengaruhi perancangan menu

Menu sarapan dan minum pagi serta minum petang.

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang mempengaruhi perancangan menu.
  2. Menyediakan menu sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

#########################################################################################################################################################################

No comments:

Post a Comment