Thursday, October 6, 2011

RPH MINGGU 34


 

MINGGU 34

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : ISNIN TARIKH: 22.8..2011

TINGKATAN; 1L MASA: 6-7 GURU M/P: PN. ELINE KATUT

Unit

PEMBETULAN UJIAN /TATABAHASA

Topik

Kata seru

Fokus Utama

Fokus sampingan

F.U:2.2 Memberi pendapat yang bernas

F.S: 2.5 Memberi cadangan secara spontan

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenal pasti kesilapan dan membuat pembetulan ujian.
  2. Mengenalpasti jenis -jenis dan contoh-contoh kata seru
  3. Menyatakan fungsi kata seru dalam pembentukan ayat.
  4. Membuat ayat menggunakan kata seru dengan yang betul.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru:Perbincangan bersama

2.Aktiviti murid:soal jawab dan latihan bertulis .

Sistem bahasa

Kata seru

Pendekatan Ilmu

P. Moral

KBT

Kecerdasan pelbagai

Penerapan nilai

-berkerjasama -kesyukuran -keberanian

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: ISNIN TARIKH: 22.8.2011

TINGKATA: 1D MASA: 10 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Kuih Tempatan

Pengertian kuih tempatan

Sumber kuih tempatan

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti pengertian kuih tempatan.
  2. Menyenaraikan sumber-sumber kuih tempatan dan menyatakan khasiatnya.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab

Nilai

-usaha,sistematik, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : seLASA TARIKH: 23.8.2011

TINGKATAN: 1L MASA: 11-12 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Menganalisis karya

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 10.0 Memahami dan memberi respon peribadi tentang karya sastera

F.S: 10.4 Menyatakan jenis ,ciri,tema dan persoalan, pemikiran, nilai dan pengajaran

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud yang hendak di sampaikan melalui teks yang di kaji.
  2. Menyatakan tema,persoalan,bentuk,dan gaya penulisan yang hendak disampaikan melalui pantun yang dipelajari.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui pantun yang dipelajari.
  4. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran


 

1.Aktiviti guru: Perbincang bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab .

    b)Pembentangan hasil kerja kumpulan.

Sistem bahasa

Kata dan istilah.

Pendekatan Ilmu

P. Moral

KBT

Kecerdasan Pelbagai

Penerapan nilai

Berkerjasama , kesyukuran dan peraturan.

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: SELASA TARIKH: 23.8.2011

TINGKATA: 1FG MASA: 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Kuih Tempatan

Pengertian kuih tempatan

Sumber kuih tempatan

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti pengertian kuih tempatan.
  2. Menyenaraikan sumber-sumber kuih tempatan dan menyatakan khasiatnya.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab

Nilai

-usaha,sistematik, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : Selasa TARIKH: 23.8..2011

TINGKATAN; 1M MASA: 4-5 GURU M/P: PN. ELINE KATUT

Unit

PEMBETULAN UJIAN /TATABAHASA

Topik

Kata seru

Fokus Utama

Fokus sampingan

F.U:2.2 Memberi pendapat yang bernas

F.S: 2.5 Memberi cadangan secara spontan

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenal pasti kesilapan dan membuat pembetulan ujian.
  2. Mengenalpasti jenis -jenis dan contoh-contoh kata seru
  3. Menyatakan fungsi kata seru dalam pembentukan ayat.
  4. Membuat ayat menggunakan kata seru dengan yang betul.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru:Perbincangan bersama

2.Aktiviti murid:soal jawab dan latihan bertulis .

Sistem bahasa

Kata seru

Pendekatan Ilmu

P. Moral

KBT

Kecerdasan pelbagai

Penerapan nilai

-berkerjasama -kesyukuran -keberanian

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI :RABU TARIKH:24.8.2011

TINGKATAN: 1M DAN 1L MASA: 3-4/5-6 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Topik

Pemahaman Petroleum

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U:7.0 Mendapat maklumat dari pelbaagai sumber

F.S:7.2 Meneliti maksud tersurat dan tersirat.

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Membaca dengan sebutan ,intonasi dan gaya pengucapan yang betul
  2. Mengenal pasti maksud yang tersirat dan tersurat di dalam petikan yang dikaji.
  3. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru:

2.Aktiviti murid:Bacaan senyap dan kuat

Latihan bertulis

Sistem bahasa

Kata seru

Pendekatan Ilmu

Geografi

KBT

Kecerdasan pelbagai

Penerapan nilai

-Kejujuran -semangat bermasyarakat -kewarganegaraan

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan agak baik.


 


 


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: RABU TARIKH: 24.8.2011

TINGKATA: 1ABC MASA: 12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Kuih Tempatan

Pengertian kuih tempatan

Sumber kuih tempatan

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti pengertian kuih tempatan.
  2. Menyenaraikan sumber-sumber kuih tempatan dan menyatakan khasiatnya.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab

Nilai

-usaha,sistematik, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T .

HARI: KHAMIS TARIKH: 25. 8.2011.

TINGKATA: 1FG/1D/1K MASA: 64-5/6-7/10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Kuih Tempatan

Sumber kuih tempatan

Contoh-contoh kuih tempatan dan sumber asalnya

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti jenis-jenis kuih tempatan dan menyenaraikannya.
  2. Menyenaraikan kuih tempatan dan menyatakan sumber-sumbernya , serta kaedah membuat dan memasaknya.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis(menulis resipi)

Nilai

-usaha,sistematik, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : JUMAAT TARIKH: 26.8.2011

TINGKATAN: 1M MASA: 4-5 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Menganalisis karya

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 10.0 Memahami dan memberi respon peribadi tentang karya sastera

F.S: 10.4 Menyatakan jenis ,ciri,tema dan persoalan, pemikiran, nilai dan pengajaran

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud yang hendak di sampaikan melalui teks yang di kaji.
  2. Menyatakan tema,persoalan,bentuk,dan gaya penulisan yang hendak disampaikan melalui pantun yang dipelajari.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui pantun yang dipelajari.
  4. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran


 

1.Aktiviti guru: Perbincang bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab .

    b)Pembentangan hasil kerja kumpulan.

Sistem bahasa

Kata dan istilah.

Pendekatan Ilmu

P. Moral

KBT

Kecerdasan Pelbagai

Penerapan nilai

Berkerjasama , kesyukuran dan peraturan.

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T .

HARI: JUMAAT TARIKH: 26. 8.2011.

TINGKATA: 1ABC MASA: 9-10 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Kuih Tempatan

Sumber kuih tempatan

Contoh-contoh kuih tempatan dan sumber asalnya

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti jenis-jenis kuih tempatan dan menyenaraikannya.
  2. Menyenaraikan kuih tempatan dan menyatakan sumber-sumbernya , serta kaedah membuat dan memasaknya.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis(menulis resipi)

Nilai

-usaha,sistematik, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

CUTI HARI RAYA ( 27.8.2011-4.9.2011).

################################################################################

No comments:

Post a Comment