Monday, August 6, 2012

MINGGU 29

MINGGU 29

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: ISNIN TARIKH: 16.7.2012

Tingkatan: 1L /1M MASA: 6-7 /.10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Penulisan Bahagian ( Bercerita)

Tajuk

Menulis karangan

Fokus utama

Fokus sampingan

7.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber

7.4 Meneliti dan memahami maksud tersurat dan tersirat

Hasil pembelajaran

  1. Mengenal pasti format karangan yang betul.
  2. Mengenal pasti kehendak soalan .
  3. Mencari dan menyenarai isi-isi penting dan membuat karangan dengan baik.

Aktiviti

  1. Guru berbincang mengenai jenis karangan dan formatnya
  2. Pelajar memberi jawapan dan membuat rangka karangan serta menyatakan isi-isi penting
  3. Pelajar membuat latihan karangan

Sistem Bahasa

Susunan ayat tunggal

Kemahiran Bahasa

Bertutur dan menulis

K.B.T    

Kemahiran berfikir

P. Ilmu

Pendidikan Moral

Nilai

Berkerjasama, Berdikari , usaha, dan Sosiobudaya

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan agak baik.


 

R ANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: SELASA TARIKH: 17.7.2012

Tingkatan: 1L MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Tatabahasa

Tajuk

-Susunan ayat tunggal - Susunan ayat biasa – Susunan ayat songsang

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.3 Membuat pertimbangan secara teliti

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Membaca dengan sebutan, intonasi, dan gaya pengucapan yang betul.
  2. Mengenal pasti maksud yang tersurat dan tersirat.
  3. Membentuk susunan ayat tunggal, ayat biasa dan susunan ayat songsang

Aktiviti

Perbincangan bersama

Latihan bertulis

Latihan lisan

Sistem Bahasa

Ayat tunggal

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kemahiran Bernilai tambah

P. Ilmu

Pendidikan moral

Nilai

Usaha, bertanggungjawab, berkerjasama dan sistematik.

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: SELASA TARIKH :17.7.2012

TINGKATAN: 1G/1ABC MASA: 1-2/3-4/8-9 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan dan pengurusan sajian

Sub tajuk

Makanan daripada bater

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;


1.Mengenal pasti hasil makanan, bahan dan kaedah memasaknya. 2. Menyatakan cara-cara penyediaan makanan daripada bater.

Aktiviti

Perbincangan bersama antara guru dan murid

Soal jawab

Nilai    

Sistematik ,ijimat cermat, kreatif dan berhati-hati serta usaha

BBM    

Buku teks dan lembaran kerja

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

HARI: RABU TARIKH : 18.7.2012

TINGKATAN: 2A MASA: 5-6 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tema

 

Unit/Tajuk

Pengundian dan calon wakil rakyat -Proses dan perjalanan pilihan raya

Hasil Pembelajaran

Pada akhir unit ini para pelajar dapat;

1.Menjelaskan penting memilih pemimpin secara demokrasi

2. Memilih pemimpin secara demokrasi

3. Menghormati dan menghargai proses pilihan raya di Malaysia.

Teknik / Aktiviti

Simulasi proses pilihan raya -soal jawab

Nilai

Prihatin , hormat menghormati, kerjasama, perpaduan, bangga akan Negara Malaysia dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Pelajar dapat memberikan pendapat dengan baik.


 


 

R ANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: RABU TARIKH: 18.7.2012

Tingkatan: 1M MASA: 8-9 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Tatabahasa

Tajuk

-Susunan ayat tunggal - Susunan ayat biasa – Susunan ayat songsang

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.3 Membuat pertimbangan secara teliti

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Membaca dengan sebutan, intonasi, dan gaya pengucapan yang betul.
  2. Mengenal pasti maksud yang tersurat dan tersirat.
  3. Membentuk susunan ayat tunggal, ayat biasa dan susunan ayat songsang

Aktiviti

Perbincangan bersama

Latihan bertulis

Latihan lisan

Sistem Bahasa

Ayat tunggal

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kemahiran Bernilai tambah

P. Ilmu

Pendidikan moral

Nilai

Usaha, bertanggungjawab, berkerjasama dan sistematik.

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik..


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: RABU TARIKH :18.7.2012

TINGKATAN: 1K MASA: 11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan dan pengurusan sajian

Sub tajuk

Makanan daripada bater

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;


1.Mengenal pasti hasil makanan, bahan dan kaedah memasaknya. 2. Menyatakan cara-cara penyediaan makanan daripada bater.

Aktiviti

Perbincangan bersama antara guru dan murid

Soal jawab

Nilai    

Sistematik ,ijimat cermat, kreatif dan berhati-hati serta usaha

BBM    

Buku teks dan lembaran kerja

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI :KHAMIS TARIKH: 19.7.2012

TINGKATAN: 1M MASA: 6-7 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Menganalisis karya

Fokus utama

Fokus sampingan

F.u 11.0Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dan unsure bunyi dalam karya sastera

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpast i maksud yang hendak di sampaikan melalui teks yang di kaji.
  2. Menyatakan tema,persoalan,bentuk,dan gaya penulisan yang hendak disampaikan melalui saajak yang dipelajari.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui sajak yang dipelajari.
  4. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran


 

1.Aktiviti guru: Perbincang bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab .

    b)Pembentangan hasil kerja kumpulan.

Sistem bahasa

Kata dan istilah.

Pendekatan Ilmu

P. Moral

KBT

Kecerdasan Pelbagai

Penerapan nilai

Berkerjasama , kesyukuran dan peraturan.

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik .


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: KHAMIS TARIKH: 19.7.2012

TINGKATA: 1ABC/ 1K MASA: 9-10/12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Menyediakan kertas perancangan menyedia, memasak, menghias dan menghidang makanan daripada bater.

Pengiraan kos.

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan , memasak , menghias dalam penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.
  3. Membuat pengiraan kos makanan yang dimasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis.

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA.

HARI : JUMAAT TARIKH: 20.7.2012

TINGKATAN: 1L MASA: 4-5 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Menganalisis karya

Fokus utama

Fokus sampingan

F.u 11.0Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dan unsure bunyi dalam karya sastera

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpast i maksud yang hendak di sampaikan melalui teks yang di kaji.
  2. Menyatakan tema,persoalan,bentuk,dan gaya penulisan yang hendak disampaikan melalui saajak yang dipelajari.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui sajak yang dipelajari.
  4. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran


 

1.Aktiviti guru: Perbincang bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab .

    b)Pembentangan hasil kerja kumpulan.

Sistem bahasa

Kata dan istilah.

Pendekatan Ilmu

P. Moral

KBT

Kecerdasan Pelbagai

Penerapan nilai

Berkerjasama , kesyukuran dan peraturan.

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: JUMAAT TARIKH: 20.7.2012

TINGKATA: 1K MASA: 6 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Menyediakan kertas perancangan menyedia, memasak, menghias dan menghidang makanan daripada bater.

Pengiraan kos    

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan , memasak , menghias dalam penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.
  3. Membuat pengiraan kos makanan yang dimasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis.

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.

##########################################################################################################################################################################

'

No comments:

Post a Comment