MINGGU KE 30
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Isnin TARIKH: .20.7.09
Tingkatan: 1H dan 1E MASA: 5-6 /9-10 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | |
Sub Tajuk | Mentafsir carta |
Fokus utama Fokus sampingan | 9.0 Menyampaikan maklumat 9.3 Menyedia kerangka penyampaian |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. Mentafsir maklumat yang tersurat dan tersirat dalam cara 2. menyatakan sebab-sebab pelajar tidak aktif dalam kegiatan kokurikulum |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata bantu |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecegasaan pelbagai |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik(1E). dan sederhana baik untuk kelas 1H |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Isnin TARIKH: 20.7.09
TINGKATAN: 1M MASA: 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Makanan dan pemakanan |
Sub tajuk | Diet seimbang |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.Menyenaraikan prinsip asas diet seimbang 2.Mengenalpasti tabiat makanan yang sihat |
Aktiviti | Perbincangan bersama Kuiz |
Nilai | Kerjasama, sistematik, dan jimat cermat. |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Aktiviti dibuat dalam kumpulan untuk memberi peluang kepada pelajar lemah melibat kan diri dalam memberi buah fikiran untuk mencapai objektif |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Selasa TARIKH: .21.7.09
Tingkatan: 1H MASA: 10 -11 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Penulisan |
Tajuk | Menulis karangan |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0mendapat maklumat 7.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. 1.mengenalpasti kehendakan soalan 2. menyatakan isi-isi penting dan kata menghurainya |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Makna perkataan dan istilah |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecerdasaan pelbagai |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik setelah pembelajaran dipermudahkan. |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Selasa TARIKH: 21.7.09
TINGKATAN: 1F/G MASA:7- 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Makanan dan pemakanan |
Sub tajuk | Diet seimbang dan perancangan menu |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.Menyenaraikan prinsip asas diet seimbang 2.Mengenalpasti tabiat makanan yang sihat 3.Menyatakan maksud menu dan contoh-contoh hidangan seimbang. |
Aktiviti | Perbincangan bersama Kuiz |
Nilai | Kerjasama, sistematik, dan jimat cermat. |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik. |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Selasa TARIKH: .21.7.09
Tingkatan: 1C MASA: 5-6 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | |
Sub Tajuk | Mentafsir carta |
Fokus utama Fokus sampingan | 9.0 Menyampaikan maklumat 9.3 Menyedia kerangka penyampaian |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. Mentafsir maklumat yang tersurat dan tersirat dalam cara 2. menyatakan sebab-sebab pelajar tidak aktif dalam kegiatan kokurikulum |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata bantu |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecegasaan pelbagai |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik. |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Rabu TARIKH: .22.7.09
Tingkatan: 1E MASA: 10 -11 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Penulisan |
Tajuk | Menulis karangan |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0mendapat maklumat 7.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. 1.mengenalpasti kehendakan soalan 2. menyatakan isi-isi penting dan kata menghurainya |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Makna perkataan dan istilah |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecerdasaan pelbagai |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Rabu TARIKH: 22.7.09
TINGKATAN: 1M MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Perangcangan menu |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menyatakan maksud menu dan contoh-contoh hidangan lengkap. 2.menyenaraikan tujuan merancangkan menu dan diet seimbang 3.menerangkan factor yang mempengaruhi perancangan menu |
Aktiviti | Sumbang saran Perbincangan bersama Latihan bertulis |
Nilai | Yakin diri,kerjasama ,insaf ,dan sistemmatik |
BBM | Buku teks dan Contoh menu |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Khamis TARIKH23.7: .09
Tingkatan: 1H MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Tatabahasa |
Tajuk | Kata-kata hikmat |
Fokus utama Fokus sampingan | 6.0Berurus dengan orang tertentu 6.2mengguna perkataan dengan betul |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. menyenaraikan kata-kata hikmat dan maksudnya 2. menulis cerita ringkas dengan menggunakan kata-kata hikmat |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata-kata hikmat |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Khamis TARIKH: .23.7.09
Tingkatan: 1C MASA: 12-13 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Penulisan |
Tajuk | Menulis karangan |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0mendapat maklumat 7.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. 1.mengenalpasti kehendakan soalan 2. menyatakan isi-isi penting dan kata menghurainya |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Makna perkataan dan istilah |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecerdasaan pelbagai |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Khamis TARIKH: 23.7.09
TINGKATAN: 1F/G MASA: 7 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Perangcangan menu |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menyatakan maksud menu dan contoh-contoh hidangan lengkap. 2.menyenaraikan tujuan merancangkan menu dan diet seimbang 3.menerangkan factor yang mempengaruhi perancangan menu |
Aktiviti | Sumbang saran Perbincangan bersama Latihan bertulis |
Nilai | Yakin diri,kerjasama ,insaf ,dan sistemmatik |
BBM | Buku teks dan Contoh menu |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Jumaat TARIKH 24.7: .09
Tingkatan: 1C dan 1E MASA: 5-6/10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Tatabahasa |
Tajuk | Kata-kata hikmat |
Fokus utama Fokus sampingan | 6.0Berurus dengan orang tertentu 6.2mengguna perkataan dengan betul |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. menyenaraikan kata-kata hikmat dan maksudnya 2. menulis cerita ringkas dengan menggunakan kata-kata hikmat |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata-kata hikmat |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
MINGGU 31
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Isnin TARIKH: . 27.7.09
Tingkatan: 1H dan 1E MASA: 5-6 /9-10 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | |
Tajuk | Menyatakan perasaan penemuan misteri |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0mendapatkan maklumat 7.3 mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menbaca dengan sebutan dan intonasi dan gaya pengucapan yang betul 2. menyatakanmaksud tersurat dantersirat |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Sebutan dan intonasi |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecergasaan pelbagai |
P. Ilmu | Sains |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik untuk kelas 1E dan sederhana baik untuk kelas 1H. (Pembelajaran dipermudahkan untuk memberi pemahaman lebih kepada pelajar 1H |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Isnin TARIKH: 27.7.09
TINGKATAN: 1M MASA: -8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Prinsip sajian |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menerangkan pengertian prinsip memasak 2.menyatakan prinsip memasak dengan haba kering dan lembap |
Aktiviti | Sumbang saran Perbincangan bersama Soal jawab |
Nilai | Hati-hati, bersih ,kreatif dan bertanggungjawab |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik dan pelajar seronok mencuba peralatan memasak di dalam bilik E.R.T |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Isnin TARIKH: .09
TINGKATAN: 1M MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Kaedah memasak |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menyatakan beberapa keadah memasak dengan hada kering 2.menyenaraikan contoh-contoh makanan yang dimasak dengan menggunakan kaedah haba kering 3.menyenaraikan keadah memasak dengan haba lembap dan menyatakan contoh makanan yang dimasak dengan haba lembap |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawap Pelajar menyenarai makanan yang dimasak dengan haba kering dan lembap |
Nilai | Syukur,toleronsi ,rajin dan kreatif |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Aktiviti dibuat dalam kumpulan untuk memberi peluang kepada pelajar lemah melibat kan diri dalam memberi buah fikiran untuk mencapai objektif |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Selasa TARIKH: .28.7.09
Tingkatan: 1H MASA: 10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Tatabahasa |
Tajuk | Kata terbitan M/S 129 |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0 mendapat maklumat 7.3mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. mengenalpasti 4 jenis imbuhan bagi membentuk kata terbitan 2. menyenaraikan kata terbitan yang menggunakan imbuhan awalan ,akhiran dan apitan serta sisipan |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata terbitan |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | P.S.K |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik setelah pembelajaran dipermudahkan. |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Isnin TARIKH: 28.7.09
TINGKATAN: 1 F/G MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Prinsip sajian dan kaedah memasak dengan haba lembab dan kering |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menerangkan pengertian prinsip memasak dan faktor faktor dalam merancang hidangan. 2.menyatakan prinsip memasak dengan haba kering dan lembap. |
Aktiviti | Sumbang saran Perbincangan bersama Soal jawab |
Nilai | Hati-hati, bersih ,kreatif dan bertanggungjawab |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik dan pelajar seronok mencuba peralatan memasak di dalam bilik E.R.T |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Isnin TARIKH: . 28.7.09
Tingkatan: 1C MASA: 5-6 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | |
Tajuk | Menyatakan perasaan penemuan misteri |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0mendapatkan maklumat 7.3 mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menbaca dengan sebutan dan intonasi dan gaya pengucapan yang betul 2. menyatakanmaksud tersurat dantersirat |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Sebutan dan intonasi |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kecergasaan pelbagai |
P. Ilmu | Sains |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Rabu TARIKH: .29.7.09
Tingkatan: 1E MASA: 11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Tatabahasa |
Tajuk | Kata terbitan M/S 129 |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0 mendapat maklumat 7.3mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. mengenalpasti 4 jenis imbuhan bagi membentuk kata terbitan 2. menyenaraikan kata terbitan yang menggunakan imbuhan awalan ,akhiran dan apitan serta sisipan |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata terbitan |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | P.S.K |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Rabu TARIKH: 29.7.09
TINGKATAN: 1F/G MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Kaedah memasak |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menyatakan beberapa keadah memasak dengan hada kering 2.menyenaraikan contoh-contoh makanan yang dimasak dengan menggunakan kaedah haba kering 3.menyenaraikan keadah memasak dengan haba lembap dan menyatakan contoh makanan yang dimasak dengan haba lembap |
Perbincangan bersama Soal jawap Pelajar menyenarai makanan yang dimasak dengan haba kering dan lembap | |
Nilai | Syukur,toleronsi ,rajin dan kreatif |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik. |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Khamis TARIKH: 30.7.09
Tingkatan: 1H MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Pemahamam |
Tajuk | Penemuan misteri |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.o Mendapatkan maklumat dari pelbagai sumber 7.3 Mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. Membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul 2. menjawad soalan pemahamam yang disediakan dengan baik |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Sebutan dan intonasi |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | Sains |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan sederhana baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Khamis TARIKH: . 30.7.09
Tingkatan: 1C MASA: 12-13 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Tatabahasa |
Tajuk | Kata terbitan M/S 129 |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0 mendapat maklumat 7.3mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. mengenalpasti 4 jenis imbuhan bagi membentuk kata terbitan 2. menyenaraikan kata terbitan yang menggunakan imbuhan awalan ,akhiran dan apitan serta sisipan |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Kata terbitan |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | P.S.K |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Khamis TARIKH:30.7.09
TINGKATAN: 1M MASA: 11 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Pemakanan dan pengurusan sajian |
Sub tajuk | Kaedah memasak |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menyatakan beberapa keadah memasak dengan hada kering 2.menyenaraikan contoh-contoh makanan yang dimasak dengan menggunakan kaedah haba kering 3.menyenaraikan keadah memasak dengan haba lembap dan menyatakan contoh makanan yang dimasak dengan haba lembap |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawap Pelajar menyenarai makanan yang dimasak dengan haba kering dan lembap |
Nilai | Syukur,toleronsi ,rajin dan kreatif |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik. |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Jumaat TARIKH: 31.7.09
Tingkatan: 1C dean 1E MASA: 5-6/11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Pemahamam |
Tajuk | Penemuan misteri |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0 Mendapatkan maklumat 7.3 Mengemukakan soalan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1. Membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul 2. menjawad soalan pemahamam yang disediakan dengan baik |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Sebutan dan intonasi |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | Sains |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
MINGGU 32
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Isnin TARIKH: .3.8.09
Tingkatan: 1H dan 1E MASA: 5-6 /9-10 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Penulisan |
Tajuk | Menulis karangan keperihalan berdasarkan pengalaman atau teks yang dibaca |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0 Mendapat maklumat daripada sumber yang dibaca 7.4 Membaca pantas secara imbasan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1.Menyenaraikan pendahuluan ,isi-isi penting dan penutup karangan 2.menghasilkan karangan yang baik |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Pembentukan kata |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | Geografi |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik untuk kelas 1E dan sederhana untuk kelas 1H |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Isnin TARIKH: 3.8.09
TINGKATAN: 1M MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Makanan dan pemakanan |
Sub tajuk | Penyedian dan penyajian makanan |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.mengenalpasti factor penting dalam merancang menu untuk sarapan ,minum pagi dan petang 2.menyediakan rancangan kerja untuk sarapan ,minum pagi ,dan petang |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab Membuat perancangan kerja amali masakan |
Nilai | Kreatif ,sistematik,jimat cermat dan bertanggungjawab |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Aktiviti dibuat dalam kumpulan untuk memberi peluang kepada pelajar lemah melibat kan diri dalam memberi buah fikiran untuk mencapai objektif |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Selasa TARIKH: 4.8.09
Tingkatan: 1H MASA: 10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Sastera |
Tajuk | Cerpan |
Fokus utama Fokus sampingan | 10.0 memahami dan memberi respon peribadi 16 mengulas karya satera |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1.menyatakan synopsis cerita,tema dan persoalan dalam cerpan 2. menyusun plot,menyenaraikan watak dan perwatakan dalam cerpan 3.menyatakan gaya bahasa,nilai dan pengajaran yang disampaikan |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Penghiburan |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | P.moral |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik setelah pembelajaran dipermudahkan |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
HARI: Selasa TARIKH: .4.8.09
Tingkatan: 1C MASA: 5-6 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Unit | Penulisan |
Tajuk | Menulis karangan keperihalan berdasarkan pengalaman atau teks yang dibaca |
Fokus utama Fokus sampingan | 7.0 Mendapat maklumat daripada sumber yang dibaca 7.4 Membaca pantas secara imbasan |
Hasil pembelajaran | Di akhir pengajaran para pelajar dapat; 1.Menyenaraikan pendahuluan ,isi-isi penting dan penutup karangan 2.menghasilkan karangan yang baik |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab |
Sistem Bahasa | Pembentukan kata |
Kemahiran Bahasa | Bertutur |
K.B.T | Kemahiran berfikir |
P. Ilmu | Geografi |
Nilai | Kasih sayang, berani, tanggungjawab |
BBM | Buku teks, buku rujukan. |
Refleksi | Objektif dapat dicapai dengan baik |
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.
HARI: Selasa TARIKH: .09
TINGKATAN: 1F/G MASA: 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT
Tajuk | Makanan dan pemakanan |
Sub tajuk | Penyedian dan penyajian makanan |
Hasil pembelajaran | Diakhir pengajaran para pelajar dapat; 1.mengenalpasti factor penting dalam merancang menu untuk sarapan ,minum pagi dan petang 2.menyediakan rancangan kerja untuk sarapan ,minum pagi ,dan petang |
Aktiviti | Perbincangan bersama Soal jawab Membuat perancangan kerja amali masakan |
Nilai | Kreatif ,sistematik,jimat cermat dan bertanggungjawab |
BBM | Buku teks dan bahan maujud. |
Refleksi | Aktiviti dibuat dalam kumpulan untuk memberi peluang kepada pelajar lemah melibat kan diri dalam memberi buah fikiran untuk mencapai objektif |
KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN S.M.K SERIAN BERLANGSUNG PADA 5-7 OGOS 2009.
JOGATHON BERLANGSUNG PADA 8.9.2009.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
No comments:
Post a Comment