Saturday, July 21, 2012

MINGGU 28

MINGGU 28. RANCRANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA.

HARI: ISNIN TARIKH: 9.7.2012.

Tingkatan: 1M MASA: 10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Tajuk

Menganalisis karya Aku

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan

Hasil pembelajaran

Di akhir pembelajaran dan pengajaran para pelajar dapat:

1.Menyatakan maksud yang tersurat dan tersirat dalam petikan.

2.Menyenaraikan isi-isi penting

3.Membuat rumusan tentang teks dan menjawab soalan yang dikemukakan dengan baik.

Aktiviti

Bacaan kuat dan senyap

Soal jawab

Latihan bertulis

Sistem Bahasa

Peribahasa

Kem. Bahasa

Menulis

K.B.T

Kecergasan pelbagai

P. Ilmu

Sains.

Nilai

Kerjasama, yakin dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan sederhana baik(1m) dan baik untuk 1L


 


 

RANCANGAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

HARI: ISNIN TARIKH : 11.7.2012

TINGKATAN: 2A MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tema

 

Unit/Tajuk

Pentadbiran Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri – Pilihan raya dan pembentukkan

kerajaan

Hasil Pembelajaran

Pada akhir unit ini para pelajar dapat;

1.Menghuraikan sistem demokrasi b yang berasaskan sistem persekutuan.

2. Membandingkan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri.

3. Mengenal pasti kepentingan pilihan raya dalam proses demokraasi berparlimen

4. Menyatakan kepentingan menghormati proses demokrasi di Malaysia.

Teknik / Aktiviti

Sumbang saran, kuiz

Nilai

Prihatin , hormat menghormati, kerjasama, perpaduan, bangga akan Negara Malaysia dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Pelajar dapat memberikan pendapat dengan baik.


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: SELASA TARIKH: 10.7.2012

TINGKATAN: 1k MASA: 4-5/8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Pengiraan Kos bahan , kos upah , kos sampingan dan kos projek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Menyenarai bahan-bahan basah dan bahan-bahan kering.
  2. .Mengira kos bahan kering dan bahan basah, kos upah,kos sampingan dan kos projek

Aktiviti

Perbincangan bersama -sumbang saran dan latihan pengiraan kos

Nilai

Prihatin , hati-hati, jimat cermat dan kerjasama

BBM    

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 

RANCRANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: SELASA TARIKH: 10.7.2012

Tingkatan: 1L MASA: 10-11 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Tajuk

Menganalisis karya Aku

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan

Hasil pembelajaran

Di akhir pembelajaran dan pengajaran para pelajar dapat:

1.Menyatakan maksud yang tersurat dan tersirat dalam petikan.

2.Menyenaraikan isi-isi penting

3.Membuat rumusan tentang teks dan menjawab soalan yang dikemukakan dengan baik.

Aktiviti

Bacaan kuat dan senyap

Soal jawab

Latihan bertulis

Sistem Bahasa

Peribahasa

Kem. Bahasa

Menulis

K.B.T

Kecergasan pelbagai

P. Ilmu

Sains.

Nilai

Kerjasama, yakin dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan sederhana baik(1m) dan baik untuk 1L


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: RABU TARIKH: 11.7.2012

TINGKATAN: 1G MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Pengiraan Kos bahan , kos upah , kos sampingan dan kos projek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Menyenarai bahan-bahan basah dan bahan-bahan kering.
  2. .Mengira kos bahan kering dan bahan basah, kos upah,kos sampingan dan kos projek

Aktiviti

Perbincangan bersama -sumbang saran dan latihan pengiraan kos

Nilai

Prihatin , hati-hati, jimat cermat dan kerjasama

BBM    

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: RABU TARIKH: 11.7.2012

Tingkatan: 1L/1M MASA: 8-9/11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Tatabahasa

Tajuk

Susunan ayat biasa dan ayat songsang

Fokus utama

Fokus sampingan

8.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu

8.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

1. Mengenal pasti jenis-jenis ayat biasa dan ayat songsang dan fungsinya.

2. Membina ayat dengan baik dan dapat menghasilkan sekurang-kurang 5 ayat yang betul.

Aktiviti

Perbincangan bersama

Latihan bertulis

Latihan lisan

Sistem Bahasa

Ayat biasa dan ayat songsang

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kemahiran Bernilai tambah

P. Ilmu

Pendidikan moral

Nilai

Usaha, bertanggungjawab, berkerjasama

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI; KHAMIS TARIKH 12.7.2012

TINGKATAN:1ABC/1K MASA: 9-10/12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Jenis Bater

-Bater pekat -Bater cair

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

1. Mengenal pasti pengertian bater pekat dan bater cair.

2. Menyatakan bahan-bahan dan cara-cara membuat bater pekat dan bater cair.

3. Menyenaraikan makanan-makanan daripada bater.

Aktiviti

Perbincangan bersama antara guru dan murid

Soal jawab

Nilai

Sistematik ,ijimat cermat dan berhati-hati serta usaha

BBM    

Buku teks dan lembaran kerja

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: KHAMIS TARIKH: 12.7.2012

Tingkatan: 1M MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Sastera

Tajuk

Sajak

Fokus utama

Fokus sampingan

11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa

11.2 Menganalisa gaya bahasa dan susunan bunyi

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

1. Mengenalpasti tema dan persoalan yang hendak disampaikan

2.Mengenal pasti gaya bahasa dan tema dan pengajaran yang hendak disampaikan.

Aktiviti

Mengemukan pemahaman masing masing mengenai tema, persoalan, gaya bayasa, nilai dan pengajaran yang hendah di sampaikan.

Soal jawab

Berbincangan bersama

Sistem Bahasa

Sebutan dan intonasi

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kecerdasan pelbagai

P. Ilmu

Sastera

Nilai

Yakin, berani, insaf dan semangat patriotik

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: JUMAAT TARIKH: 13.7.2012

Tingkatan: 1L MASA: 7-8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Unit

Sastera

Tajuk

Sajak

Fokus utama

Fokus sampingan

11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa

11.2 Menganalisa gaya bahasa dan susunan bunyi

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

1. Mengenalpasti tema dan persoalan yang hendak disampaikan

2.Mengenal pasti gaya bahasa dan tema dan pengajaran yang hendak disampaikan.

Aktiviti

Mengemukan pemahaman masing masing mengenai tema, persoalan, gaya bayasa, nilai dan pengajaran yang hendah di sampaikan.

Soal jawab

Berbincangan bersama

Sistem Bahasa

Sebutan dan intonasi

Kemahiran Bahasa

Bertutur

K.B.T

Kecerdasan pelbagai

P. Ilmu

Sastera

Nilai

Yakin, berani, insaf dan semangat patriotik

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI; JUMAAT TARIKH 13.7.2012

TINGKATAN: 1G MASA: 6 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Makanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Jenis Bater

-Bater pekat -Bater cair

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

1. Mengenal pasti pengertian bater pekat dan bater cair.

2. Menyatakan bahan-bahan dan cara-cara membuat bater pekat dan bater cair.

3. Menyenaraikan makanan-makanan daripada bater.

Aktiviti

Perbincangan bersama antara guru dan murid

Soal jawab

Nilai

Sistematik ,ijimat cermat dan berhati-hati serta usaha

BBM    

Buku teks dan lembaran kerja

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.

######################################################################################################################################################


 

.

MINGGU 27

MINGGU 27.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : ISNIN TARIKH:2.7.2012

TINGKATAN: 1L DAN 1M MASA: 4-5/11-12 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Topik

Menunjuk Simpati/ Menyelami masalah orang lain

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U:7.0 Mendapat maklumat dari pelbagai sumber

F.S:7.2 Meneliti maksud tersurat dan tersirat.

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Membaca dengan sebutan ,intonasi dan gaya pengucapan yang betul
  2. Mengenal pasti maksud yang tersirat dan tersurat di dalam petikan yang dikaji.
  3. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul dengan member pendapat yang bernas . m/s(159)

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru:

2.Aktiviti murid:Bacaan senyap dan kuat

Latihan bertulis

Sistem bahasa

Kata Tanya

Pendekatan Ilmu

Geografi

KBT

Kecerdasan pelbagai

Penerapan nilai

-Kejujuran -semangat bermasyarakat -kewarganegaraan

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan agak baik.


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: ISNIN TARIKH: 2.7.2012

TINGKATA: 1G MASA: 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Penyediaan dan penyajian makanan

Faktor penting dalam perancangan menu

Penyediaan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan petang

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan dan penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: SELASA TARIKH: 3.7.2012

HARI TINGKATAN: 1M MASA: 10-11 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: SELASA TARIKH: 3.7.2012

TINGKATA: 1K/1ABC MASA:6-7/ 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Penyediaan dan penyajian makanan

Faktor penting dalam perancangan menu

Penyediaan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan petang

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan dan penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: RABU TARIKH: 4.7.2012

HARI TINGKATAN: 1L MASA: 9-10 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

RANCANGAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

HARI: RABU TARIKH : 4.7.2012

TINGKATAN: 2A MASA: 11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tema

Malaysia Negara berdaulat

Unit/Tajuk

-Sistem Demokrasi Berparlimen di Malaysia

Hasil Pembelajaran

Pada akhir unit ini para pelajar dapat;

  1. Menerangkan sistem dmokrasi di Malaysia
  2. Mengenalpasti akan pentingnya sistem demokrasi dikekalkan di Malaysia
  3. Mengamalkan sistem demkrasi di Malaysia

Teknik / Aktiviti

Perbincangan bersama dan kuiz

Nilai

Bertanggungjawab, kerjasama, perpaduan, bangga akan Negara Malaysia dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Pelajar dapat memberikan pendapat yang baik dan meny atakan dengan baik akan pentingnya perpaduan diamalkan di Negara ini.

.


 


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: RABU TARIKH: 4.7.2012

TINGKATA: 1G MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Panduan menyedia dan memasak.

Panduan menyaji secara peranggu meja

Panduan menyaji secara berpek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor dalam menyedia dan memasak, menyaji secara peranggu meja dan menyaji secara berpek.
  2. Menyenarai dan menyusun kutleri/ peranggu meja dengan cara yang betul dalam menyaji makanan untuk setiap hidangan.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , sistematik , syukur, dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: KHAMIS TARIKH: 5.7.2012

HARI TINGKATAN: 1L MASA: 4-5 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: kHAMIS TARIKH: 5.7.2012

TINGKATA: 1K/1ABC MASA: 8/9 10. GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Panduan menyedia dan memasak.

Panduan menyaji secara peranggu meja

Panduan menyaji secara berpek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor dalam menyedia dan memasak, menyaji secara peranggu meja dan menyaji secara berpek.
  2. Menyenarai dan menyusun kutleri/ peranggu meja dengan cara yang betul dalam menyaji makanan untuk setiap hidangan.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , sistematik , syukur, dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

CATATAN: HARI JUMAAT CUTI

##########################################################################################################################################################################.

MINGGU 27

MINGGU 27.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI : ISNIN TARIKH:2.7.2012

TINGKATAN: 1L DAN 1M MASA: 4-5/11-12 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Pemahaman

Topik

Menunjuk Simpati/ Menyelami masalah orang lain

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U:7.0 Mendapat maklumat dari pelbagai sumber

F.S:7.2 Meneliti maksud tersurat dan tersirat.

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Membaca dengan sebutan ,intonasi dan gaya pengucapan yang betul
  2. Mengenal pasti maksud yang tersirat dan tersurat di dalam petikan yang dikaji.
  3. Menjawab soalan yang dikemukakan dengan betul dengan member pendapat yang bernas . m/s(159)

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru:

2.Aktiviti murid:Bacaan senyap dan kuat

Latihan bertulis

Sistem bahasa

Kata Tanya

Pendekatan Ilmu

Geografi

KBT

Kecerdasan pelbagai

Penerapan nilai

-Kejujuran -semangat bermasyarakat -kewarganegaraan

BBM

Buku teks

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan agak baik.


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: ISNIN TARIKH: 2.7.2012

TINGKATA: 1G MASA: 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Penyediaan dan penyajian makanan

Faktor penting dalam perancangan menu

Penyediaan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan petang

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan dan penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: SELASA TARIKH: 3.7.2012

HARI TINGKATAN: 1M MASA: 10-11 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T

HARI: SELASA TARIKH: 3.7.2012

TINGKATA: 1K/1ABC MASA:6-7/ 8 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Penyediaan dan penyajian makanan

Faktor penting dalam perancangan menu

Penyediaan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan petang

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor yang penting dalam perancangan penyediaan dan penyajian makanan dan menu.
  2. Menyediakan rancangan kerja bagi sarapan pagi, minum pagi dan minum petang yang berkhasiat dengan pelbagai viarasi, rasa, rupa dan kaedah memasak.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

-usaha, berjimat cermat , syukur, insaf dan bersih.

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 


 


 


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: RABU TARIKH: 4.7.2012

HARI TINGKATAN: 1L MASA: 9-10 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 

RANCANGAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

HARI: RABU TARIKH : 4.7.2012

TINGKATAN: 2A MASA: 11-12 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tema

Malaysia Negara berdaulat

Unit/Tajuk

-Sistem Demokrasi Berparlimen di Malaysia

Hasil Pembelajaran

Pada akhir unit ini para pelajar dapat;

  1. Menerangkan sistem dmokrasi di Malaysia
  2. Mengenalpasti akan pentingnya sistem demokrasi dikekalkan di Malaysia
  3. Mengamalkan sistem demkrasi di Malaysia

Teknik / Aktiviti

Perbincangan bersama dan kuiz

Nilai

Bertanggungjawab, kerjasama, perpaduan, bangga akan Negara Malaysia dan insaf

BBM

Buku teks

Refleksi

Pelajar dapat memberikan pendapat yang baik dan meny atakan dengan baik akan pentingnya perpaduan diamalkan di Negara ini.

.


 


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: RABU TARIKH: 4.7.2012

TINGKATA: 1G MASA: 6-7 GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Panduan menyedia dan memasak.

Panduan menyaji secara peranggu meja

Panduan menyaji secara berpek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor dalam menyedia dan memasak, menyaji secara peranggu meja dan menyaji secara berpek.
  2. Menyenarai dan menyusun kutleri/ peranggu meja dengan cara yang betul dalam menyaji makanan untuk setiap hidangan.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , sistematik , syukur, dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 


 

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA

HARI: KHAMIS TARIKH: 5.7.2012

HARI TINGKATAN: 1L MASA: 4-5 GURU M/P: PN.ELINE KATUT

Unit

Sastera

Topik

Prosa tradisional (Cepen)

Fokus utama

Fokus sampingan

F.U: 11.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam penulisan kreatif dan kritis.

F.S: 11.2 Menganalisa gaya bahasa dalam karya

Hasil Pembelajaran


 


 

Di akhir pengajaran dan. pembelajaran para pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti maksud tema , persoalan dan perwatakan yang hendak di sampaikan melalui prosa tradisional yang di kaji.
  2. Menyatakan gaya bahasa, latar tempat, masa dan masyarakat dalam prosa tradisional yang dikaji.
  3. Menerangkan nilai dan pengajaran yang hendak disampaikan melalui prosa tradisional yang dipelajari.

Aktiviti pengajaran

Dan pembelajaran

1.Aktiviti guru: Perbincangan bersama.

2.Aktiviti murid: a) Soal jawab

Sistem bahasa

Sebutan dan intonasi

Pendekatan Ilmu

Pendidikan Moral

KBT

Kemahiran berfikir

Penerapan nilai

-Berkerjasama -kesyukuran -berterima kasih -usaha -kasih sayang .

BBM

Buku teks dan buku rujukan

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik


 


 


 

PENGAJARAN HARIAN K.H.B.-E.R.T.

HARI: kHAMIS TARIKH: 5.7.2012

TINGKATA: 1K/1ABC MASA: 8/9 10. GURU M.P. PN ELINE KATUT

Tajuk

Pemakanan Dan Pengurusan sajian

Sub tajuk

Panduan menyedia dan memasak.

Panduan menyaji secara peranggu meja

Panduan menyaji secara berpek

Hasil pembelajaran

Di akhir pengajaran para pelajar dapat;

  1. Mengenal pasti factor-faktor dalam menyedia dan memasak, menyaji secara peranggu meja dan menyaji secara berpek.
  2. Menyenarai dan menyusun kutleri/ peranggu meja dengan cara yang betul dalam menyaji makanan untuk setiap hidangan.

Aktiviti

- Perbincangan bersama - soal jawab -latihan bertulis

Nilai

Kerjasama, usaha, berjimat cermat , sistematik , syukur, dan bersih

BBM

Buku teks dan buku rujukan.

Refleksi

Objektif dapat dicapai dengan baik.


 

CATATAN: HARI JUMAAT CUTI

##########################################################################################################################################################################.